Yrityslaina

Yrityslaina on yrityksen rahantarpeeseen ja oman toiminnan rahoittamiseen myönnettävä laina. Tyypillisesti yritysluottoa otetaan joko silloin, kun yrityksen toimintaa halutaan tavalla tai toisella laajentaa tai silloin, kun halutaan tasapainottaa yrityksen taloudellinen tilanne. Yrityslainaa eri yritysluottoa myöntävät useat eri rahoitusyhtiöt ja pankit. Lainasummat ja takaisinmaksuajat ovat palvelukohtaisia.

Yritysluotto on nopea ja helppo tapa saada lisärahoitusta omalle yritykselle. Tarvetta sille voi olla silloin, jos ollaan tekemässä esimerkiksi suurempia investointeja tai muuten vain halutaan tehdä jotain merkittävää yrityksen toiminnan kehittämiseksi ja tuoton lisäämiseksi, mutta omaa pääomaa ei ole riittävästi. Varsinkin pienillä tai uusilla yrityksillä ei alkuvaiheessa välttämttä ole riittävästi omaa pääomaa suurempiin hankintoihin.

Yrityslainan lainaehdot

Yritysluotto on käytännössä samanlainen luotto kuin kuluttajalle myönnettävä kulutusluotto. Ainoa selkeä ero on, että se myönnetään yksityishenkilön sijaan yritykselle. Lainaehdot poikkeavat tosin jonkin verran kulutusluoton lainaehdoista. Yritysluottoa voi yleensä hakea minkälainen yritys tahansa. Ei ole väliä, onko kyseessä kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö tai toiminimi. Samat lainaehdot koskevat kaikkia yritysmuotoja.

Kuten normaalissa kulutusluotossa, ei yrityslainassakaan hakijalla saa olla maksuhäiriömerkintöjä luottotiedoissa. Toisin kuin kulutusluotot, yritysluotot puolestaan vaativat kuitenkin lähes poikkeuksetta lainalle takaajan. Takaajana toimii tyypillisesti joku yrityksen vastuuhenkilö, kuten osakkeenomistaja, hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja, jolla ei ole itselläänkään minkäänlaisia maksuhäiriömerkintöjä luottotiedoissa. Monesti yksi takaaja riittää tiettyyn lainasummaan asti. Esimerkiksi yli 10 000 euron suuruinen yrityslaina saattaa vaatia jo kaksi takaajaa. Yritysluottoa hakevan yrityksen pitää myös yleensä olla kauppa- ja ennakkoperintärekisterissä oleva suomalainen yritys.

Yritysluottojen kustannukset

Yritysluottojen lainasummat ja takaisinmaksuajat ovat hyvin joustavia palveluista riippuen. Tyypillisesti lainasummat ovat 2000 eurosta ylöspäin ja lainoja voi saada parhaimmillaan jopa 30 000 euroon asti. Takaisinmaksuaika riippuu paljon lainasummasta ja rahoitusyhtiöstä tai pankista, jolta luottoa haetaan. Tavallisimmin maksuaikaa on kuitenkin 1-24 kk. Lainat maksetaan samansuuruisina summina kuukausierissä.

Yritysluotosta koituu yritykselle lainasumman lisäksi muitakin kustannuksia. Palvelusta riippuen mukaan tulevat lainan järjestelypalkkio, tilinhoitomaksu ja muut lisäkustannukset, jotka koituvat mm. maksuaikataulun muuttamisesta. Yritysluotolle määritellään aina jokin vuosikorko. Todellinen vuosikorko on kuitenkin eri asia kuin luoton nimelliskorko, mikä on hyvä ottaa huomioon, kun arvioi oman yrityksensä takaisinmaksukykyä. Todelliseen vuosikorkoon sisällytetään kaikki lainasta koituvat kustannukset ja loppusumma voi olla paljon suurempi, mitä alkuperäinen lainasumma on.

Yritysluottopalvelut Suomessa

Suomessa on useita yritysluottoja myöntäviä palveluita. Yleisimmät pankit myöntävät jonkin suuruisia yrityslainoja ja pankkien kautta haettuna lainalle saa yleensä melko pienen koron. Pankkien lisäksi tarjolla on erilaisia rahoitusyhtiöiden myöntämiä lainavaihtoehtoja yrityksille.

Tällä hetkellä yksi suosituimmista on OPR-vakuuden Yritysluotto.fi-palvelu, jonka kautta yritys voi saada lainaa 500 eurosta jopa 30 000 euroon saakka. Yllä mainitut lainaehdot pätevät kyseisen palvelun myöntämiin luottoihin. Yritysluotto.fi myöntää 10 000 euroon saakka luotot yhdellä takaajalla ja yli 10 000 euron suuruisiin lainoihin tarvitaan puolestaan kaksi takaajaa. Lainoilla on takaisinmaksu aikaa 1-6 kk ja se maksetaan takaisin samansuuruisissa kuukausierissä. Yritysluotto.fi-palvelun kautta haetuista lainoista maksetaan kiinteää kuukausipalkkiota, jonka lisäksi muita lainakuluja ei luotosta kerry.

Toinen merkittävä yrityksille rahoitusta myöntävä rahoitusyhtiö on Fin Yritysrahoitus. Finrahoitus.fi-palvelun kautta voi hakea yrityslainaa 2000-5000 euroa ja lainaa saa yllämainituin lainaehdoin. Lainan lisäkustannukset muodostuvat 199 euron suuruisesta järjestelypalkkiosta ja 15 euron kuukausittausesta tilinhoitomaksusta. Lainoille on mahdollista saada takaisinmaksuaikaa 1-24 kk ja laina maksetaan kuukausierissä.

Nöiden lisäksi Suomesta löytyy useita vastaavia palveluita. Kaikista saa lainapäätöksen mahdollisimman nopeasti, jopa samana päivänä tai viimeistään seuraavana. Monet rahoitusyhtiöt tarjoavat sekä yksityishenkilöiden kulutusluottoja että yritysten yritysluottoja.

Pankeilta saa usein yritysluottoja, jotka sisältävät korkokaton. Tällöin luotosta poistuu kokonaan viitekoron vaihtelusta syntyvä mahdollinen riski.
Lainahaku | Lainan hakeminen | Lainojen yhdistäminen | Vertaislaina | Tililuotto | Yrityslaina | Luottotiedot | Todellinen vuosikorko | Lainan vakuus | Vakuudettomat lainat | Kaikki lainapaikat