Lainan vakuus

Lainan vakuus tarkoittaa jonkinlaista panttia, joka jätetään lainaavalle osapuolelle vastineeksi lainasta. Lainan vakuus tarvitaan lainanottotilanteessa mahdollisten vahinkojen varalle. Vakuus voi olla jokin arvoesine tai muuta omaisuutta. Lainanmyöntäjät yleensä määrittelevät tarkemmin, mikä kelpaa lainan vakuudeksi.

Lainan myöntämiseen vaaditaan yleensä jonkinlainen vakuus

Pääsääntöisesti lainaa ei myönnetä ilman vakuuksia. Pankit ja rahoitusyhtiöt vaativat yleensä jonkun vakuuden lainatyypistä riippuen. Yleisiä vakuudeksi kelpaavia asioita ovat asunto, vapaa-ajan asunto, arvopaperit ja talletukset tai toisen henkilön antama takaus. Omaisuudelle lasketaan jonkinlainen vakuusarvo, joka riippuu siitä, kauanko omaisuuden arvon oletetaan säilyvän ja onko omaisuuden myytävyys hyvä.

Käytänössä vakuus toimii samalla periaatteella kuin mikä tahansa pantti. Vakuus on toisen osapuolen hallussa niin kauan, kun velka on maksettu pois. Konkreettisen omaisuuden kanssa tilanne on helppo, sillä omaisuus pysyy tällöin laina-ajan lainanmyöntäjän hallussa. Muissa tapauksissa asia on hieman tilannekohtainen. Esimerkiksi kiinteistön kohdalla kiinteistöön on perustettava kiinnitys, josta saadaan panttikirja. Panttikirjan avulla kiinteistöä voidaan käyttää lainan vakuutena.

On olemassa myös vakuudettomia lainoja, joita ovat esimerkiksi monet kulutusluotot. Kulutusluottoihin saatetaan tarvita vakuus, jos lainasumma on riittävän suuri.

Erilaisia lainoja ja vakuuksia

Asuntolainaa haettaessa lainan vakuutena toimii tavallisesti ostettava asunto. Tällöin asunnon vakuusarvo on tyypillisesti enintään 70-75% asunnon arvosta. Jos lainan tarve ylittää tämän, tarvitaan lainalle lisävakuus. Lisävakuutena toimii tyypillisesti esimerkiksi valtion takaus, jota voidaan parhaimmillaan myöntää 85% asunnon kauppahinnasta, mutta enintään 20% lainan määrästä.

Henkilövakuus eli henkilötakaus on tyypillinen vakuusmuoto lainaa hakiessa. Tällöin toinen henkilö sitoutuu ottamaan vastuun, jos lainanhakijalla on lainan takaisinmaksun kanssa vaikeuksia. Henkilötakaajilta siis vaaditaan tiettyä varallisuutta, koska takaajan pitäisi pystyä omalla omaisuudellaan kattamaan laina, jos sellainen tilanne tulee eteen.

Opintolaina on lainanhakijalle edullinen laina, koska sille on päätoimisen opiskelijan mahdollista saada valtion takaus. Koska lainassa on valtion takaus, ei muita vakuuksia lainalle tarvita.
Lainahaku | Lainan hakeminen | Lainojen yhdistäminen | Vertaislaina | Tililuotto | Yrityslaina | Luottotiedot | Todellinen vuosikorko | Lainan vakuus | Vakuudettomat lainat | Kaikki lainapaikat