Lainan hakeminen

Lainan hakeminen onnistuu melkein nykyään aina netissä. Monilla lainasivustoilla on valmiit hakemukset, jotka täyttämällä lainanhakuprosessi käynnistyy. Lainahakemus kannattaa aina täyttää huolellisesti, jotta se menisi mahdollisimman sujuvasti eteenpäin ja myönteinen lainapäätös saataisiin tehtyä mahdollisimman nopeasti. Lainahakemuksen täyttämiseen voi valmistautua etukäteen, kun kerää kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet valmiiksi.

Hakemukseen tarvittavia tietoja

Lainahakemukset eroavat hieman sen mukaan, millaista lainaa haetaan. Yleensä lainan kohdetta kysytäänkin hakemuksessa, oli se sitten suurempi laina vaikka asuntoa varten tai pienempi esimerkiksi lomamatkaa tai yllättäviä menoja varten.
Hakemuksessa kysytään aina hakijan henkilötiedot ja perustiedot asumisesta, varallisuudesta ja siviilisäädystä. Varallisuus- ja tulotiedot, sekä tiedot mahdollisista veloista ovat lainaa hakiessa erityisen tärkeät. Tulotiedot löytyvät erittäin helposti esimerkiksi viimeisimmästä palkkakuitista. Jos lainaa hakee samalla hakemuksella toinenkin henkilö, tarvitaan tulotiedot myös häneltä.
Lainahakemuksessa kysytään yleensä tiedot mahdollisista olemassa olevista veloista ja niiden kuukausittaisista lyhennyksistä, joten ne kannattaa myös selvittää valmiiksi. Lisäksi hakemusessa kysytään myös muita tietoja varallisuudesta. Nämä tiedot löytyvät esimerkiksi veroilmoituksesta.

Hakemuksen liitteet ja hakemuksen käsittely

Toisinaan lainahakemukseen tarvitaan liitteitä pankista tai rahoitusyhtiöstä riippuen. Tarvittavia liitteitä ovat tyypillisesti esimerkiksi viimeisin palkkakuitti tai todistus muista tuloista, sekä viimeisin veroerittely. Opiskelijalta saatetaan pyytää opiskelutodistus.
Kun lainahakemus on lähetetty ja tarvittavat liitteet toimitettu, täytyy jäädä odottamaan lainapäätöstä. Kun myönteinen päätös on tehty, saa pienemmissä vaakuudettomissa lainoissa rahat käyttöön perinteisesti mahdollisimman pian. Suuremmat lainat, joihin vaaditaan erillinen vakuus, vaativat käyntiä pankin konttorissa, koska yleensä on allekirjoitettava papereita ja keskusteltava asiasta lisää. Asuntolainahakemuksenkin voi täyttää netissä, jonka jälkeen siitä tyypillisesti vastaanottaa jonkinlaisen tarjouksen, joka sitten käydään paikan päällä allekirjoittamassa.
Jos hakemuksessa on epäselvyyksiä, otetaan hakijaan yhteyttä ja pyydetään mahdollisesti korjaamaan joitain tietoja tai lähettämään uudestaan virheelliset liitteet. Lainahakemuksen yhteydessä tarkistetaan tyypillisesti hakijan luottotiedot luottorekisteristä.
Lainahakemuksen voi pankkien kohdalla käydä täyttämässä myös paikan päällä tai soittamalla. Jos toimii näin, kannattaa kuitenkin etsiä yllämainitut tiedot valmiiksi, niin hakemuksen tekeminen onnistuu mahdollisimman nopeasti. Netissä tehdyissä hakemuksissa on yleensä mukana hyvät ohjeet, joita noudattamalla hakemuksen täyttäminen sujuu vaivattomasti.
Lainahaku | Lainan hakeminen | Lainojen yhdistäminen | Vertaislaina | Tililuotto | Yrityslaina | Luottotiedot | Todellinen vuosikorko | Lainan vakuus | Vakuudettomat lainat | Kaikki lainapaikat