Luottotiedot

Luottotiedot kertovat henkilön taloudellisesta tilanteesta ja maksukyvystä. Luottotiedoista näkee maksuhistorian ja mahdolliset luottohäiriömerkinnät, jos sellaisia on. Luottotiedot on tärkeä pitää kunnossa, koska niillä on vaikutusta monissa arkipäivän tilanteissa. Omat luottotiedot voi tarvittaessa tarkistaa luottorekisteristä ja myös muilla tahoilla on tietyistä syistä oikeus tarkistaa henkilön luottotiedot tarvittaessa.

Luottotiedot ovat jokaisen henkilön taloudellinen kuva. Ne kertovat henkilön kyvystä hoitaa omaa talouttaan ja lisäksi ne ovat hyvä indikaattori henkilön takaisinmaksukyvylle. Luottotiedoista näkee mahdolliset luottohäiriömerkinnät, niiden voimassaolopäivän, velkasumman ja velkojan. Jos merkintöjä ei ole, lukee tämä luottotiedoissa. Lisäksi luottotiedoissa mainitaan oikeustoimikelpoisuus.

Maksuhäiriömerkinnät hankaloittavat elämää

Luottotietoihin saa maksuhäiriömerkinnän, jos on laiminlyönyt laskun tai jonkin muun vastaavan maksun. Maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat elämää, joten niitä kannattaa viimeiseen saakka välttää. Maksuhäiriömerkintöjä ei laiteta luottotietoihin kevein perustein, joten niiden suhteen ei tarvitse olla huolissaan, jos hoitaa raha-asiansa hyvin. Merkintää ennen tarvitaan useita laimilyötyjä maksumuistutuksia.

Merkinnät luottotiedoissa säilyvät tyypillisesti kahdesta viiteen vuoteen riippuen laiminlyödystä maksusta ja tilanteesta. Kaksikin vuotta on pitkä aika, sillä luottotiedoilla on merkitystä monissa sellaisissakin tilanteissa, joissa niitä ei uskoisi olevan. Esimerkiksi kaikissa lainanottotilanteissa lainan myöntäjä tarkistaa tyypillisesti hakijan luottotiedot, eikä lainaa välttämättä saa, jos tiedoissa on maksuhäiriömerkintöjä tai ainakin lainalle vaaditaan vähintäänkin takaus. Virheellisesti oletetaan, että kulutusluotot myönnetään maksuhäiriöistä huolimatta, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

Lisäksi maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat esimerkiksi työpaikan saantia tai asunnon vuokrausta, sillä vuokranantajalla ja työnantajalla on oikeus tarkistaa hakijoiden luottotiedot ennen päätösten tekoa. Luottokortin saaminen maksuhäiriömerkintäisenä on käytännössä mahdotonta ja uuden puhelinliittymän solmimiseen täytyy maksaa erillinen vakuusmaksu.

Pyri välttämään merkinnät luottotiedoissa

Luottomerkinnät voi välttää. Jos tilanne alkaa näyttää huonolta, kannattaa sille pyrkiä tekemään jotain ennen kuin on liian myöhäistä. Ensimmäiseksi on järkevää ottaa yhteys velkojaan ja sopia erillisestä maksusuunnitelmasta, jos mahdollista. Monesti velkojat ovat myöntyväisiä tähän, sillä maksujen vieminen perintään asti on kallista ja siinä menee aikaa.

Luottomerkinnät ovat tosiaan aivan äärimmäinen vaihtoehto. Parhaiten ne välttää sillä, että yrittää koko ajan olla tietoinen omasta taloudellisesta tilanteestaan. Tarvittaessa kannattaa tehdä jonkinlaisia suunnitelmia, joihin listaa kaikki pakolliset menot ja laskut, jotta on helpompi arvioida, paljonko rahaa jää käteen. Jos on jo ennestään veloissa, ei missään nimessä kannata luulla, että lainan ottaminen ratkaisisi asian. Koskaan ei suositella lainan maksamista lainalla, koska siitä seuraa helposti velkakierre, josta on vaikea päästä eroon.

Luottotietojen tarkistaminen

Omasta taloudellisesta tilanteesta on hyvä olla selvillä ja sitä varten voikin halutessaan tarkistaa omat luottotiedot. Suomessa luottotietorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy, jonka kautta luottotiedot voi kerran vuodessa tarkistaa ilmaiseksi. Jos kuitenkin haluaa nähdä omat luottotietonsa useamman kerran 12 kuukauden aikana, täytyy siitä maksaa erillinen lisämaksu. Luottotiedot voi tarkistaa menemällä henkilökohtaisesti paikan päälle Suomen Asiakastieto Oy:n toimipisteeseen tai lähettämällä vapaamuotoisen kirjallisen pyynnön asiasta.

Netissä on Suomen Asiakastieto Oy:n palvelu Omatieto.fi, josta luottotiedot on helppo tarkistaa nopeasti. Tämä on hyvä vaihtoehto silloin, jos tietoa tarvitsee mahdollisimman nopeasti, sillä käsittely kestää vähemmän aikaa kuin kirjallisessa pyynnössä tai paikan päällä käydessä. Kannataa kuitenkin huomioida, että nettipalvelu on maksullinen.

Toisinaan myös yrityksillä ja yksityishenkilöillä on oikeus tarkistaa henkilön luottotiedot. Tähän tarvitaan hyvä syy ja toisen henkilön luottotietojen katsominen ilman syytä onkin rikos. Luottotietojen tarkistamiseen hyväksi syyksi katsomaan mm. asunnon vuokraaminen, työhönottotilanne tai lainan hakeminen.
Lainahaku | Lainan hakeminen | Lainojen yhdistäminen | Vertaislaina | Tililuotto | Yrityslaina | Luottotiedot | Todellinen vuosikorko | Lainan vakuus | Vakuudettomat lainat | Kaikki lainapaikat