Vertaislaina

Vertaislaina on lainamuoto, jossa lainanhakija lainaa rahaa muilta yksityishenkilöiltä. Vertaislainan hakeminen onnistuu kätevästi netin kautta erilaisten vetaislainoihin erikoistuneiden lainapalvelujen kautta. Vertaislaina on hyvä vaihtoehto tavalliselle kulutusluotolle, koska se antaa lainanhakijalle mahdollisuuden määrittää itse lainasumman, takaisinmaksuajan ja lainan koron.

Vertaislainan periaate

Vertaislaina eli person to person -laina on joustava lainavaihtoehto niille, jotka harkitsevat kulutusluoton ottamista. Periaate on täysin sama kuin kulutusluotossa, mutta lainaaminen tapahtuu yksityishenkilöiden välillä eli lainaamisessa pätee klassinen kysynnän ja tarjonnan laki.

Lainan hakeminen vertaislainapalvelun kautta on todella helppoa ja sen voi tehd nopeasti netissä. Lainanhakija rekisteröityy vertaislainapalveluun ja määrittelee lainan ehdot: lainan summan, takaisinmaksuajan ja koron. Lisäksi hakija kertoo syyn lainan hakemiseen. Syy voi olla vaikka mitä, mutta yleisiä syitä ovat esim. remontti, matkaluotto tai autolaina.

Kun lainanhakija on rekisteröitynyt palveluun ja jättänyt lainahakemuksen, hän jää odottamaan vastausta. On vaikea sanoa, kauanko vastauksen saaminen kestää, sillä yksityishenkilöt, jotka haluavat sijoittaa lainaan, pitää saada kiinnostumaan. Tyypillistä on, että sijoittajat eivät sijoita koko lainasummaan kerralla, vaan ainoastaan osaan siitä. Lopulta lainalla on siis yksi hakija, mutta useampi lainaaja.

Vertaislaina hyödyttää molempia osapuolia

Vertaislainat ovat yleensä melko joustavia. Lainaa myönnetään monesti jopa 10 000 euroon asti ja takaisinmaksuaikaakin saa riittämiin. Viiden vuoden takaisinmaksuaika on aika tyypillinen suurilla vertaislainoilla. Vertaislainoissa hienoa onkin se, että lainanhakijalla ja sijoittajalla on kummallakin yhtä paljon päätösvaltaa. Lainanhakija voi itse määritellä kaikki lainan ehdot ja sijoittaja taas pystyy itse päättämään, millaiseen lainaa tahtoo rahojaan sijoittaa.

Vertaislainaa pidetään järkevänä lainamuotona, koska siinä pistetään niin sanotusti hyvä kiertämään ja kaikki osapuolet hyötyvät. Lisäksi vertaislaina tapahtuu ilman ylimääräisiä välikäsiä, joten lainasta koituvat kustannukset jäävät pieniksi. Lainaaminen tapahtuu lähes täysin lainanhakijan ehdoilla, joten monet kokevat vertaislainan turvalliseksi ja luotettavaksi lainamuodoksi.

Lainanvälityspalvelu hoitaa kaiken ylimääräisen järjestelyn osapuolten välillä. Kummankin osapuolen edut siis otetaan tasapuolisesti huomioon. Lainanvälityspalvelut hoitavat lainasopimusten tekemiset, kuukausimaksujen perimiset ja rahojen siirtämisen lainaajan tilille. Lisäksi välityspalvelut hoitavat myös mahdolliset ongelmatilanteet, joita koituu esimerkiksi lainan maksamatta jättämisestä. Vertaislainassa laina ei ole myöskään millään lailla sidoksissa lainayrityksen taloudelliseen tilanteeseen, koska sopimus solmitaan kahden yksityishenkilön välillä.

Lainahakemukseen kannattaa panostaa

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että lainan myöntäminen voi kestää. Mitä järkevämmän lainahakemuksen hakija laatii, sitä todennäköisemmin hän saa sijoittajat kiinnostumaan. Jos lainalle ei tule tarpeeksi sijoituksia tiettyyn määräaikaan mennessä, lainaa ei voida myöntää. Monesti tällöin on mahdollista saada lainattua se osa lainasummasta, mihin on sijoitettu rahaa. Jos lainanhakija ei hyväksy saamaansa pienempää summaa, palautetaan kaikki rahat takaisin sijoittajille.

Vertaislainahakemus on inhimillisempi lainamuoto kuin muut, sillä lainanhakija pyrkii hakemuksellaan vetoamaan muihin yksityishenkilöihin ja saamaan lainan. Tästä syystä lainatarpeen esittäminen ja perusteleminen onkin olennainen osa hakemusta. Jos mahdollista, kannattaa myös miettiä tarkkaan lainasummaa, takaisinmaksuaikaa ja korkoa, jotta saisi sijoittajat kiinnostumaan.

Vertaislainat Suomessa

Suomessa vertaislainaaminen on yleistynyt viime vuosina ja nykyään sitä tarjoavatkin jo useammatkin yritykset. Vertaislainapalveluita saa osoitteista Fixura.fi, Lainaaja.fi, Trustbuddy.com ja Fellowfinance.fi. Kaikki palvelut toimivat samalla periaatteella, vaikka lainasummat ja valittavana olevat takaisinmaksuajat vaihtelevatkin palvelukohtaisesti jonkin verran.

Palvelut ottavat lainasta tyypillisesti välitysmaksun, joka on kuitenkin huomattavasti pienempi prosentti lainasummasta kuin monien kulutusluottojen tilinhoitomaksut. Kokonaiskustannukset ovat palvelukohtaisia, mutta niihin voi kuulua myös pieni tilinhoitomaksu ja avausmaksu. Vertailemalla keskenään eri vertaislainapalveluita löydät helposti itsellesi kaikkein edullisimman vaihtoehdon.
Lainahaku | Lainan hakeminen | Lainojen yhdistäminen | Vertaislaina | Tililuotto | Yrityslaina | Luottotiedot | Todellinen vuosikorko | Lainan vakuus | Vakuudettomat lainat | Kaikki lainapaikat